Aplikacija Sufara.ba

Instalirajte besplatnu aplikaciju Sufara.ba

Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Ova aplikacija nastavak je veoma uspješnog projekta Medzlisa IZ-e Kakanj pod nazivom Sufara.ba, namjenjenom brzem i laksem savladavanju kur’anskog pisma.
Aplikacija je kreirana na osnovu prirucnika za mektepsku nastavu „Sufara“ autora Asim ef. Hasanspahica iz 2002 godine, te na osnovu interaktivnih lekcija sa portala Sufara.ba koje je kreirao Ermin ef. Zahirovic a koje su u upotrebi od 2011 godine. Recenziju interaktivnih lekcija uradio je rahmetli hfz. dr. Fadil Fazlic a projektom je upravljao glavni imam mr. Sulejman ef. Celikovic.

Obzirom da je ovaj projekat doslovno krenuo iz mekteba, sa željom da djeci i imamima olakšamo ucenje kur’anskog pisma, u proteklim godinama dao je izvanredne rezultate. Broj ucaca Kur’ana stalno se povecavao, tako da trenutno imamo najveci broj ucaca Kur’ana u mektebu, u odnosu na broj upisane djece na podrucju Muftijstva sarajevskog. Prirucnik je doživio svoje peto izdanje a na portalu Sufara.ba samo u ovoj godini sufaru je ucilo preko 25.000 osoba.
Aplikaciju karakteriše jednostavan i funkcionalan dizajn, sadrži 22 lekcije sa objašnjenjima, te položajem harfova u rijeci. Takodjer sadrži i vježbe pogadjanja procitane rijeci. Uz vizuelne efekte tu su i zvucni, tako da pritiskom na bilo koji harf odnosno rijec možete cuti njen pravilan izgovor. Aplikacija sadrži i višejezicna objašnjenja svake lekcije. Potpuno je besplatna i vakuf je Medžlisa IZ-e Kakanj. Kombinaciju printane verzije „Sufare“, zatim interaktivnih lekcija sa portala i ove aplikacije, posebno preporucujemo muallimima radi unaprjedjenja rada sa djecom.
Izdavac: Islamska zajednica BiH, Medžlis Kakanj,
Dizajn/implementacija: Tasmim studio Sarajevo,

Projekat pomogli:
Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH,
Muftijstvo sarajevsko,
Krovna org: Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj
Decembar 2017

Comments are closed.

Bottom logo

© 2010 Sufara.ba. All rights reserved.