Ezan

Ucenje Ezana

Ezan je islamski poziv na namaz (molitvu). Sastoji se od rijeci kojima se velica uzvišeni Allah, svjedoci vjera i slijedenje poslanika Muhammeda a.s. Ezan uci (izgovara) mujezin melodicno i on svojim glasom nastoji uljepšati ovaj poziv. Ezan je mujezin u prošlosti ucio sa minareta (munare) ali u danšnje vrijeme sve više s koriste ozvucenja koja  su takoder postavljena na minaret i to svaki dan pet puta tj. uci se za svaki namaz posebno. Prvi mujezin u Islamu bio je Bilal ibn Rebbah kojeg je Poslanik a.s. odabrao zbog njegovog prelijepog glasa. Poslanik a.s. je rekao: “Kada nastupi vrijeme namaza, neka neko od vas prouci ezan i neka najstariji me?u vama bude imam!”.

Danas nema trenutka na zemlji bez ucenja Ezana. Pogledajte kartu svijeta. Na istocnoj strani ugledat cete Indoneziju. Najveca mjesta u Indoneziji su Java, Sumatra, Borneo i Saibil. Cim nastupi zora na istocnoj strani Saibila, oko 5:30 po lokalnom vremenu, zacuje se sabahski ezan. Hiljade mujezina uce ezane. Kako minute odmicu, sabahski zov se širi sve zapadnije. Pola sata nakon što se ezan prouci u Saiblu, on zapocinje u Džakarti, potom Sumatri. I prije nego se sabahski ezan završi u Indoneziji, oni zapocinju u Maleziji, a potom u Burmi.

Sat vremena poslije ezana u Džakarti, sabahski ezan zacuje se u Daki, glavnom gradu Bangladaša. Dok se ezani završavaju u Bangladešu, zapocinju u zapanoj Indiji. Od Kalkute preko Sringara do Bombaja, kroz cijelu Indiju odjekuje sabahski poziv. I dok još ezani hore Indijom, pakistanski mujezini po?inju pozivati ljude na sabah. Za cetrdeset minuta sabahski ezan proputuje Pakistan, i ne dode do kraja, a vec je zapoceo u Afganistanu i Muskatu.

Vremenska razlika izmedu Muskata i Bagdada je jedan sat. Za to vrijeme ezan se pronese Hidžazom, gdje su Meka i Medina, Jemenom, Emiratima, Kuvajtom Irakom. Vremenska razlika izmedu Bagdada i Aleksandrije u Egiptu je opet jedan sat.

Za taj sat ezan zauci u Siriji, Egiptu, Somaliji i Sudanu. S kraja na kraj Turske eho ezana odjekuje sat i trideset minuta. Vremenska razlika izmedu Aleksandrije i Tripolija je jedan sat, i ucenje ezana se nastavlja kroz cijelu Afriku.

Sabahski ezan koji je zapoceo u Indoneziji stigne do obala Atlantika nakon devet i po sati. I prije nego on dosegne obale Atlanskog okeana, na istoku Indonezije vec je otpoceo ezan za podne-namaz. I dok podnevski ezan zapocinje u Bangladešu, u Saibilu se mujezini spremaju za oglašavanje ikindije, a potom i akšama i jacije. Dok mujezini širom Indonezije uce sabahski ezan, mujezini u Africi uce ezan za jaciju.

Ovaj fenomen nas dovodi do zadivljujuceg otkrica: Ne prode ni jedan jedini trenutak na Zemaljskoj kugli, a da u njemu stotine hiljada mujezina širom svijeta ne uce ezane. I upravo sada, dok citate ove redove, možete biti sigurni da hiljade ljudi, baš u ovom trenu, uce i slušaju ezane.
Rijeci ezana:

Allahu ekber!– Allah je najveci!
Allahu ekber!– Allah je najveci!
Allahu ekber!– Allah je najveci!
Allahu ekber!– Allah je najveci!

Ešhedu en la ilahe illallah!– Svjedocim da nema Boga osim Allaha!
Ešhedu en la ilahe illallah!– Svjedocim da nema Boga osim Allaha!

Ešhedu enne Muhammeden resulullah!– Svjedocim da je Muhammed Božji Poslanik!
Ešhedu enne Muhammeden resulullah!– Svjedocim da je Muhammed Božji Poslanik!

Hajje ‘ales-salah!– Dodite na molitvu!
Hajje ‘ales-salah!– Dodite na molitvu!

Hajje ‘alel-felah!– Dodite na spas!
Hajje ‘alel-felah!– Dodite na spas!

Es-salatu hajrun min-neum!
– Namaz je bolji od spavanja! (samo kod sabahskog ezana)

Allahu ekber!
– Allah je najveci!
Allahu ekber!– Allah je najveci!


La ilahe illallah!
– Nema boga osim Allaha!

Uciti Ezan je velika cast za svakog muslimana, mnogim ljudima je Allah dž.š. podario lijep  glas, i mnogi od njih zaista imaju predivne glasove…

Mektebska nastava Obre

Turski Ezan

Hfz. Aziz Alili

Ezan u Mekki

Djecak iz Malezije

Abdul Gani Hoshi 83 god. Mujezin u Sarajevu

Comments are closed.

Bottom logo

© 2010 Sufara.ba. All rights reserved.